Prima   |  Media   |  Noutăţi | Declarația Președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, privind modificările operate la Legea cu privire la Curtea Constituțională
03.05
2013

Declarația Președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, privind modificările operate la Legea cu privire la Curtea Constituțională

4497 Accesări    

3 mai 2013

 

Am fost pus la curent, astăzi, cu privire la adoptarea în prima lectură a proiectului de Lege cu privire la Curtea Constituțională a Moldovei. Potrivit acestui amendament, Parlamentul ar putea ridica mandatul judecătorilor Curții Constituționale cu votul a 3/5 din deputați, în cazul în care judecătorii pierd ”încrederea” Parlamentului.

O astfel de prevedere vine în contradicție directă cu Standardele Europene privind justiția constituțională și reprezintă o încălcare evidentă a articolului 137 din Constituția Moldovei. Instituția curții constituționale are sarcina de a verifica activitatea Parlamentului. Supunerea judecătorilor curții la necesitatea ”încrederii” din partea parlamentului vine în contradicție evidentă cu scopul în sine al unei curți constituționale.

Încurajez Parlamentul cu insistență să nu adopte această lege. Decizia privind constituționalitatea acestei norme îi aparține componenței curente a Curții Constituționale.

Declarația originală a președintelui Comisiei de la Veneția privind modificările operate la Legea cu privire la Curtea Constituțională poate fi accesată aici.

 
Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-46
Total vizitatori: 6215538  //   Vizitatori ieri: 3506  //   azi: 2823  //   Online: 143
Acces rapid