Prima   |  Media   |  Noutăţi | Premieră la CCM: Moldova, gazda unui Congres de drept constituțional și european
08.06
2017

Premieră la CCM: Moldova, gazda unui Congres de drept constituțional și european

8915 Accesări    

Curtea Constituțională a Republicii Moldova găzduiește în zilele de 8-9 iunie 2017 cel de-al XIX-lea Congres Internațional de Drept Constituțional European și Comparat, care tradițional se desfășoară în orașul Regensburg, Germania. Congresul reprezintă o platformă de discuții științifice și practice, care a fost inițiat cu 19 ani în urmă de către profesorul Universității din Regensburg, dl Rainer Arnold. Genericul Congresului din acest an îl constituie „Justiția constituțională și evoluția drepturilor individuale”.

În cuvântul de salut adresat participanților dl Tudor Panțîru, Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, și-a exprimat toată recunoştinţa faţă de organizatorul fidel al Congresului dl profesor Rainer Arnold, care prin pasiunea pentru ştiinţa dreptului constituţional contribuie la evoluția doctrinei academice constituţionale.  

Președintele CCM a subliniat că, spre deosebire de deceniile anterioare, astăzi asistăm la o transformare dinamică a dreptului constituțional, acesta devenind o pârghie esențială în adaptarea dreptului la realitățile sociale. Astfel, jurisprudenţei constituţionale îi revine rolul de stabilizator al relaţiei dintre puterea dominantă și drepturile individului, tocmai prin multiplele influenţe pe care aceasta le exercită asupra realităţilor juridico-politice actuale.

La rândul său, profesorul Rainer Arnold a salutat participanții care formează ”marea familie de drept constituțional” și se reunesc cu regularitate în cadrul Congresului. De asemenea, profesorul Rainer Arnold a mulțumit Curții Constituționale a Republicii Moldova pentru organizarea la nivel înalt a evenimentului și a ținut să sublinieze strânsa colaborare de peste 10 ani pe care o are cu CCM și mediul academic din Republica Moldova.    

Cu un mesaj de salut în fața participanților a venit dl Alexandru Tănase, Președinte al CCM în perioada 2011- mai 2017, inițiator al organizării Congresului în capitala Republicii Moldova. Dl. Tănase a ținut să sublinieze că subiectul abordat în cadrul Congresului este de o actualitate permanentă în contextul în care protecția drepturilor omului și justiția constituțională sunt cele mai importante elemente în garantarea democrației și a statului de drept.

De asemenea, Alexandru Tănase și-a exprimat convingerea că lucrările Congresului vor oferi un suport semnificativ pentru o mai bună înțelegere a importanței consolidării mecanismelor de protecție a drepturilor omului în statele din care vin participanții.

Cu un cuvânt de salut au venit Președintele Curții Constituționale a României, dl Valer Dorneanu, care a subliniat importanța dialogului constituțional continuu între instanțele de contencios constituțional, precum și Vicepreședintele Curții Constituționale din Georgia, dna Lali Papiashvili, care a evidențiat rolul constituțiilor în asigurarea protecției drepturilor omului.

Evenimentul a reunit participanți din circa 20 de state din Europa și America Latină, reprezentanți ai curților constituționale, precum și ai mediului academic. 

 

Congresul Internațional de Drept Constituțional European și Comparat este organizat cu susținerea Fundaţiei Germane pentru Cooperare Juridică Internaţională IRZ. 

 
Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-46
Total vizitatori: 5772500  //   Vizitatori ieri: 3520  //   azi: 308  //   Online: 117
Acces rapid