Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Validarea unor mandate de deputat (Sesizarea nr. 78e/2017)
07.06
2017

Validarea unor mandate de deputat (Sesizarea nr. 78e/2017)

2719 Accesări    

La 7 iunie 2017 Curtea Constituţională a pronunţat hotărârea privind validarea unor mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova (Sesizarea nr. 78e/2017). 

 

Circumstanţele cauzei

La 25 mai 2017, prin Hotărârile nr. 85 și nr. 86, Parlamentul Republicii Moldova a declarat vacante două mandate de deputat pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, ca urmare a demisiei deputaților Andrei Neguţa și Victor Sorocean.

Comisia Electorală Centrală, prin Hotărârea nr. 949 din 6 iunie 2017, a luat act de vacanţa a două mandate de deputat și a înaintat Curţii Constituţionale propunerea de a declara aleşi în calitate de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, cu validarea mandatului, pe dl Oleg Cuciuc și dl Sergiu Groza de pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Sesizarea a fost judecată de către Curtea Constituţională, în următoarea componenţă:

Dl Tudor PANȚÎRU, preşedinte, 

Dl Aurel BĂIEŞU,

Dl Igor DOLEA,

Dna Victoria IFTODI,

Dl Veaceslav ZAPOROJAN,  judecători

 

Concluziile Curţii

Audiind argumentele părţilor și examinând materialele dosarului, Curtea a reținut că, în conformitate cu prevederile articolului 62 din Constituţie, Curtea Constituţională, la propunerea Comisiei Electorale Centrale, hotărăşte validarea mandatului de deputat sau nevalidarea lui în cazul încălcării legislaţiei electorale. De asemenea, potrivit articolului 69 alin. (1) din Constituţie, deputaţii intră în exerciţiul mandatului sub condiţia validării.

Curtea a menționat că la 9 decembrie 2014, prin Hotărârea nr. 29, Curtea Constituţională a confirmat rezultatele alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova din 30 noiembrie 2014, cu validarea mandatelor deputaţilor aleşi, și a confirmat listele candidaților supleanți la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Astfel, dl Oleg Cuciuc și dl Sergiu Groza se regăsesc pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Curtea a constatat că candidaţii supleanţi, dl Oleg Cuciuc și dl Sergiu Groza, au prezentat Comisiei Electorale Centrale declaraţiile, prin care au acceptat mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar în şedinţa plenară a Curții nu au fost stabilite circumstanţe de natură să împiedice validarea mandatului.

 

Hotărârea Curţii 

Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea Constituţională i-a declarat aleși în calitate de deputați în Parlamentul Republicii Moldova, cu validarea mandatului, pe dl Oleg Cuciuc și dl Sergiu Groza, pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid