Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Prevederile din Codul Educației privind administrarea universităţilor, constituționale
07.02
2017

Prevederile din Codul Educației privind administrarea universităţilor, constituționale

6113 Accesări    

Curtea Constituțională a respins sesizarea deputaților în Parlament Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco privind controlul constituţionalităţii unor prevederi din Codul Educației al Republicii Moldova.

Astfel, CCM a statuat că plata unei indemnizații lunare de către fondatorul unei universități private membrilor Consiliului pentru dezvoltare strategică instituţională nu încalcă dreptul acestuia la proprietate, deoarece este prevăzută de lege. În același timp, aceasta urmărește un scop de interes public, și anume, de a asigura standarde de calitate în învățământul superior, nefiind o povară excesivă.

CCM a reținut că rolul acestei structuri este de a asigura transparenţa şi obiectivitatea luării deciziilor, utilizarea eficientă a resurselor financiare, administrarea raţională a patrimoniului public, stimularea cadrelor didactice pentru sporirea eficienţei utilizării mijloacelor financiare alocate etc.

De asemenea, includerea în Consiliu a membrilor din afara universităţii este o garanţie că învăţământul superior se va face pe baza standardelor de calitate.

În context, Curtea a respins criticile de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte sistemul organelor de conducere ale instituţiilor de învățământ superior, subliniind că acesta nu afectează autonomia universitară.

Curtea a mai declarat inadmisibilă sesizarea în partea referitoare la (1) planurile (comanda de stat) de pregătire a cadrelor de specialitate şi la (2) limitarea la  instituțiile de învățământ publice a realizării învățământului superior medical și farmaceutic, deoarece Curtea s-a pronunţat anterior asupra constituţionalităţii acestora (Hotărârea nr. 6 din 3 mai 2012). Mai mult, planurile (comanda de stat) de pregătire a cadrelor de specialitate pentru anii 2015-2016, contestate de autorii sesizării, şi-au produs efectele şi nu mai sunt de actualitate.

În același timp, Curtea a emis o Adresă Parlamentului prin care i-a semnalat necesitatea clarificării în redacţia articolelor 82 alin. (2) şi 104 alin. (2) lit. a) din Codul educației, a modului de înfiinţare, reorganizare şi lichidare a instituţiilor de învățământ superior private şi a noţiunii de „minister de resort” la desemnarea membrilor Consiliului pentru dezvoltare strategică instituţională.

Serviciul de Presă al Curții Constituționale

Acest comunicat de presă este disponibil și în limba engleză.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid