Avizul nr. 1 din 02.01.2018

Aviz nr.1 din 02.01.2018 privind constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcției de Preşedinte al Republicii Moldova pentru exercitarea obligației constituționale de numire în funcție a unor membri ai Guvernului (Sesizarea nr. 176f /2017)Subiectul sesizării: grup de deputaţi, Raisa Apolschi, Serghei Sîrbu, Igor Vremea, Corneliu Padnevici, Eugen Bodarev și Angel Agache
Tipul avizului: circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova
Aviz:
1. ro-a102012018ro5510f.pdf


Sesizări:


1.    La originea cauzei se află sesizarea depusă la Curtea Constituţională la 28 decembrie 2017 de către Raisa Apolschi, Serghei Sîrbu, Igor Vremea, Corneliu Padnevici, Eugen Bodarev, Angel Agache, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, în temeiul prevederilor art. 135 alin. (1) lit. f) din Constituție, art. 4 alin. (1) lit. f) din Legea cu privire la Curtea Constituţională, art. 4 alin. (1) lit. f) și 38 alin. (1) din Codul jurisdicţiei constituţionale, astfel cum a fost interpretat prin Hotărârea Curții Constituţionale nr. 28 din 17 octombrie 2017.

2.    Autorii sesizării au solicitat Curții Constituționale:

„1. Constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidaților propuși de Prim-ministrul Republicii Moldova pentru funcțiile de viceprim-ministru,  ministru al economiei și infrastructurii, ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, ministru al afacerilor externe și integrării europene, ministru al sănătății, muncii și protecției sociale, ministru al justiției și intrării acestora în exercitarea mandatului.

2. Constatarea instituirii interimatului funcției de Președinte al Republicii Moldova pentru exercitarea atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidaților propuși de Prim-ministrul Republicii Moldova pentru funcțiile de viceprim-ministru,  ministru al economiei și infrastructurii, ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, ministru al afacerilor externe și integrării europene, ministru al sănătății, muncii și protecției sociale, ministru al justiției și intrării acestora în exercitarea mandatului."

3.    Curtea a decis să examineze admisibilitatea concomitent cu fondul cauzei.

La ședința publică a Curții sesizarea a fost susținută de dl Serghei Sîrbu, deputat în Parlament. Președintele Republicii Moldova a fost reprezentat de dl Maxim Lebedinschi, consilier al Președintelui în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentant al Președintelui Republicii Moldova în relațiile cu Parlamentul și Guvernul. Guvernul a fost reprezentat de dl Eduard Serbenco, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Justiției.

Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-46
Total vizitatori: 5481632  //   Vizitatori ieri: 4758  //   azi: 1335  //   Online: 150
Acces rapid